Interview met Monique van bezinningsvakanties

Interview met Monique van bezinningsvakanties

Inhoudsopgave retraite artikel

Wat motiveerde je om bezinningsvakanties.nl op te richten en weekendretraites in Nederland te organiseren?

Al jaren koesterde ik de wens om retraites te organiseren, om mensen enkele dagen van rust en reflectie te bieden. Dat is waarom ik bezinningsvakantie.nl ben gestart. 

Hoe selecteer je de thema’s voor je retraites, zoals stilte weekends, kloosterwandelretraites, en retraites gericht op verliesverwerking en levensveranderingen?

De thema’s waarvoor ik kies, zijn onderwerpen waarover ikzelf gepassioneerd ben, die ik waardeer en die resoneren met anderen. Vaak krijg ik een beeld voor ogen dat ik vervolgens uitwerk tot een programma.

Wat kunnen deelnemers verwachten van een standaard weekendretraite?

Deelnemers kunnen een paar dagen verwachten die in het teken staan van persoonlijke tijd en ruimte, om aandacht te schenken aan innerlijke stemmen die gehoord willen worden. Het biedt inzichten en een gevoel van thuiskomen bij jezelf.

Waarom is stilte een nodig element tijdens een retraite, en hoe stimuleer je deelnemers om zich hieraan over te geven?

Stilte brengt je dichter bij jezelf, zonder afleiding naar anderen. Het verdiept de ervaring. Stilte betekent aanwezig zijn en laten zijn. Gedachten en emoties passeren zonder dat je er iets mee moet doen. Tijdens een stilteretraite leer je deze gedachten en emoties te observeren zonder oordeel. Ze zijn ‘daar’ terwijl jij ‘hier’ bent. 

Mijn rol is het om de deelnemers te enthousiasmeren over de schoonheid van stilte en hen praktische adviezen te geven. We beginnen met een workshop waarin we stilte verkennen: wat het is en hoe je zowel extern als intern stilte kunt vinden. We bieden handvatten voor het omgaan met weerstand en benadrukken hoe interessant de confrontatie met jezelf kan zijn, wat deelnemers aanmoedigt om de stilte op te zoeken en zich eraan over te geven.

Hoe verweef je natuur en omgeving in je retraites, en wat is het belang hiervan?

De door ons gekozen locaties, variërend van kloosters tot gezellige retraiteboerderij met een open haard, zijn gesitueerd in gebieden rijk aan natuur. Elk beschikt over een tuin die uitnodigt tot wandelingen, biedt bankjes om in gedachten verzonken te zitten en maakt het mogelijk om in alle rust naar het gefluit van vogels te luisteren.

Klooster Wandelretraite Nederland

Kun je een voorbeeld geven van hoe een kloosterwandelretraite is opgebouwd en wat het uniek maakt?

Op de eerste dag van onze kloosterretraite verzamelen we rond het middaguur in het pittoreske Eys, gelegen in het hart van Zuid-Limburg. Voor wie dat wenst, is er een mogelijkheid om al om 11.30 uur de bagage naar het klooster in Valkenburg te brengen, aan de Oud Valkenburgerweg 16. Onze samenkomst begint met een gezamenlijke lunch in ‘Herberg Bie De Tantes’, waarna we, gewapend met onze backpacks, in gedeeltelijke stilte een tocht beginnen richting de zusters in Valkenburg aan de Geul. Deze tocht, die ons 12 tot 14 kilometer voert door de natuur, is doorspekt met momenten van bezinning. Bij aankomst in Valkenburg worden we verwelkomd door de zusters, waarna de avond gevuld wordt met persoonlijke verhalen van twee zusters over hun leven en roeping – een onvergetelijk en inspirerend moment dat voor velen het hoogtepunt van de retraite vormt.

De tweede dag begint vroeg, nog voor zonsopgang, met een optionele stiltewandeling om de natuur te ervaren terwijl deze ontwaakt. Ieder krijgt de gelegenheid voor persoonlijke reflectie in de natuur. Later in de ochtend volgt een bezinningsworkshop, bij goed weer in het Geulpark nabij het klooster. Na de lunch trekken we door het prachtige Limburgse heuvellandschap naar Meerssen, een tocht van 13 kilometer die voornamelijk in stilte wordt afgelegd. De avond biedt ruimte voor vrije tijd of een bezinningsmoment voor wie daar behoefte aan heeft.

Op de derde en laatste dag van onze retraite, na de optionele eucharistieviering, wandelen we terug naar Eys. Tijdens deze wandeling van 12 tot 14 kilometer houden we ons laatste bezinningsmoment en sluiten we het weekend af. Rond 16.30 uur arriveren we in Eys, waar we elkaar gedag zeggen, of om 17.00 uur bij het klooster in Valkenburg voor wie daar nog bagage heeft. Dit weekend is een pad van innerlijke verdieping, rust en verbondenheid met de natuur en elkaar, waarbij de ervaringen en ontmoetingen nog lang in het geheugen gegrift zullen blijven.

Dagindeling van het klooster: Tijdens het programma van de klooster retraites Nederland bieden we de mogelijkheid om op specifieke tijden deel te nemen aan het dagelijkse ritme van het klooster. Deelname is geheel vrijwillig en je bent niet verplicht om hieraan mee te doen. De beslissing om deel te nemen is volledig aan jou.

Hoe bied je ondersteuning aan deelnemers van een retraite die gericht is op het verwerken van verlies of het staan op een levenskruispunt?

De gehele retraite is nauwkeurig afgestemd op dit thema, van de inhoudelijke opbouw – inclusief bezinningsworkshops, reflectiemomenten, wandelingen, individuele coachgesprekken tot aan de overige bezinningsactiviteiten. Ook de keuze van de retraitelocatie sluit hierbij aan: een eigen kamer, een aangename omgeving met mogelijkheden tot wandelen, en een tuin voorzien van zitplekken.

Bij retraites die in een klooster plaatsvinden, is deelname aan de vieringen optioneel. Wij vinden het belangrijk dat de focus op jou en jouw persoonlijke proces ligt; we streven ernaar in elke behoefte te voorzien.

Deze retraites zijn uitdrukkelijk niet in complete stilte. Er is ruimte voor het delen van ervaringen met anderen, wat vaak als zeer waardevol wordt ervaren. Tegelijkertijd bewaken we een sfeer van bezinning, zodat je persoonlijke proces de aandacht krijgt die het verdient. Iedere deelnemer brengt een unieke set van ervaringen, situaties of verliezen mee. Speciaal tijdens workshops en bezinningsmomenten creëren we momenten van stilte, zodat wat in jou gehoord wil worden, ook daadwerkelijk gehoord kan worden.

Wat vind je het waardevolst aan het organiseren van deze weekendretraites?

Het is voor mij het meest waardevol om de deelnemers te ontmoeten en ze de ruimte te bieden om ’te mogen zijn’. Het feit dat ik mag deelnemen aan hun proces, getuige mag zijn van hun persoonlijke groei en de helende werking van de retraites mag ervaren, vind ik buitengewoon belonend.

Hoe selecteer je locaties voor je retraites, en welke eisen zijn daarbij belangrijk?

We benadrukken dat we niet alle kloosters bezoeken voor onze retraites, vanwege specifieke richtlijnen die we belangrijk vinden. Hieronder een overzicht van onze eisen voor een retraitelocatie:

  • Een tuin met zitplekken
  • Omringd door een prachtig, wandelvriendelijk gebied
  • Volop natuurlijk licht
  • Een aangenaam warm binnenklimaat in het gehele gebouw (geen kille, hoge kloostergangen)
  • De mogelijkheid om vrijblijvend een dienst bij te wonen (geen verplichting)
  • Een uitnodigende, prettige sfeer
  • Een oase van rust, bezinning en stilte (ver weg van drukke activiteiten of grote groepen)
  • Voor iedere deelnemer een eigen kamer

Hoe waarborg je dat deelnemers zich veilig en gesteund voelen gedurende hun retraite-ervaring?

Deelnemers kunnen hier volledig zichzelf zijn in alle privacy. We houden persoonlijke informatie, zoals foto’s, verhalen en namen, strikt voor onszelf. Mijn aanwezigheid is erop gericht ondersteuning te bieden, en het is onmisbaar dat iedereen zichzelf kan zijn, inclusief het tonen van emoties zoals tranen, zonder deze te hoeven verbergen. Deelnemers voelen zich vaak snel op hun gemak bij mij, waarschijnlijk omdat ik authentiek mezelf ben, zonder enige vorm van pretentie.

Kun je een memorabele ervaring van een eerdere retraite delen die je diep heeft geraakt?

Een van de momenten die mij altijd bijblijven, is het moment waarop deelnemers hun ‘innerlijke kind’ omarmen. Deze momenten zijn ontroerend en brengen een diepe rust en zachtheid met zich mee. Voor meer details, zie onze website.

Hoe blijf je geïnspireerd en gemotiveerd om deze retraites te organiseren?

Mijn passie voor dit werk is onverminderd groot, zelfs na 12,5 jaar. Mijn liefde voor mensen en de mogelijkheid om een stukje met hen mee te lopen in hun proces houdt mijn motivatie levend. Ik ben van nature nieuwsgierig naar mensen, niet alleen in mijn werk maar ook in het dagelijks leven.

Wat zijn de uitdagingen bij het organiseren van retraites, en hoe ga je hiermee om?

De grootste uitdaging ligt niet zozeer in de retraite zelf, maar in het vinden van geschikte, betaalbare locaties zonder de deelnamekosten te hoog te maken.

Hoe ga je om met verwachtingen en feedback van deelnemers?

Ik laat de feedback voor wat het is en zorg voor duidelijke communicatie over wat onze retraites inhouden. Verschillende meningen en ervaringen mogen naast elkaar bestaan. Gelukkig ontvangen we zelden negatieve beoordelingen.

Op welke manier draagt jouw werk bij aan de persoonlijke groei en verandering van deelnemers?

Retraites bieden een krachtige combinatie van coaching, bezinningsworkshops, en tijd voor jezelf, weg van je dagelijkse omgeving. Dit intensieve proces kan in een retraite bereiken wat normaal gesproken meerdere coachsessies vereist.

Kun je een succesverhaal delen van iemand die veranderd is door deelname aan een retraite?

We hebben meer dan 370 recensies beschikbaar – voel je vrij om er enkele te bekijken.

Wat zou je adviseren aan iemand die twijfelt over deelname aan een weekendretraite?

Lees de informatie over de retraite door, en als het resoneert, kun je met vertrouwen boeken. Aarzel niet om te bellen als je vragen hebt. Mijn nummer is 06-44023015.

Hoe kunnen geïnteresseerden zich inschrijven voor een retraite, en wat houdt het aanmeldproces in?

Je kunt je inschrijven via onze website. Na inschrijving ontvang je een bevestiging met factuur en praktische informatie. Een week voor aanvang van de retraite sturen we de laatste details.

Hoe zie je de toekomst van bezinningsvakanties.nl, en overweeg je nieuwe thema’s of soorten retraites?

Monique Oostdam Retraites 500x500

Ik ben van plan om mijn werk met het ‘innerlijke kind’ voort te zetten, mogelijk aangevuld met stilte retraites Nederland. Verder ben ik zeer tevreden met de huidige retraites en ben van plan deze voort te zetten.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest