Interview met Katja van Mallorca Soul Retraites

Mallorca Soul retreat

Inhoudsopgave retraite artikel

Wat inspireerde je om Mallorca Soul op te richten en retraites op Mallorca te organiseren?

Vanaf mijn vroege roeping voelde ik een sterke behoefte om anderen te begeleiden op hun levensweg. Het was voor mij cruciaal om eerst zelf volledig in lijn te zijn en over de nodige opleiding, cursussen en levenservaring te beschikken voordat ik dit daadwerkelijk kon realiseren. Tijdens deze ontdekkingsreis kostte het tijd om de effectiefste benadering te vinden die perfect aansloot bij mijn authenticiteit. Ik ben een groot voorstander van het idee dat je moet belichamen wat je anderen wilt leren – ‘Practice what you preach’.

Als transformationeel coach besef ik dat ik niet letterlijk naast je kan lopen op jouw levenspad, maar ik heb wel de kracht om te inspireren en je te helpen de beste versie van jezelf te ontdekken en te ervaren. Het gaat erom een visie te creëren voor je ideale toekomst, het verkennen van je diepste wensen en verlangens. Mindfulness, meditatie, mindset, inzicht in energie, frequentie en emoties – dit alles komt het beste tot zijn recht in een veilige omgeving, ver weg van de dagelijkse afleidingen thuis. Op mijn eigen zoektocht ontdekte ik prachtige plekken die me inspireerden om te vinden wat het beste bij mijn authenticiteit past. Precies dat wil ik anderen bieden – een retraite-ervaring die diep resoneert met hun innerlijke zijn.

Katja Verbeek Mallorca Soul

Ik creëer een omgeving waarin anderen hun beste zelf kunnen ontmoeten, waar blokkades worden verwijderd en ruimte wordt gemaakt voor een leven dat vanuit de ziel wordt geleid – soulful living! Het is mijn passie om anderen te helpen hun eigen weg naar vervulling en authentiek welzijn te vinden.

De Mallorca Soul Retraites zijn bewust kleinschalig gehouden, wat ze zeer uniek maakt. Bij onze standaardprogramma’s zijn er doorgaans 5 of 6 deelnemers, wat resulteert in een groep gelijkgestemden en een echte verbondenheid. Het programma is uiterst gevarieerd, inclusief muziek, dans en kunsttherapie, maar ook mindfulness, meditatie, wandelingen, een cacao ceremonie, wellnessfaciliteiten en diepgaande inzichten tijdens de coachingsessies. Onze locatie is speciaal ontworpen voor het organiseren van retraites, een luxe omgeving die voelt als thuiskomen, waar je je volledig kunt herladen gedurende de dagen.

Waarom heb je Mallorca gekozen als locatie voor je retraites?

Ik ben al lange tijd gefascineerd door de Balearen. Mallorca, vaak liefkozend Papa Mallorca genoemd, bezit een unieke en krachtige energie die werkelijk inspirerend is.

Hoe ziet een typische dag eruit tijdens een van je retraites?

Bij Mallorca Soul starten onze dagen om 9:00 uur met een voedzaam en kleurrijk ontbijt. De ochtendsessie begint om 10:00 uur en bestaat uit coaching, mindfulness, meditatieoefeningen, reflectievragen en inspirerende inhoud. Na deze sessie volgt een kleurrijke vegetarische lunch, waarna je tijd voor jezelf hebt om te ontspannen. Later op de dag verzorgen we een avond- of namiddagprogramma, variërend van een klanktherapiesessie tot een cacao ceremonie. De precieze invulling van de avond hangt af van het specifieke programma en vindt plaats voor het slapengaan of vlak voor het diner. We ronden de retraite altijd af met een verrassingsavond op de laatste dag!

Hoe zorg je ervoor dat je retraites toegankelijk zijn voor deelnemers van alle ervaringsniveaus?

Bij Mallorca Soul zijn onze retraites ontworpen met thema’s die universeel relevant zijn, ongeacht iemands ervaringsniveau. De keuze voor deze reis is niet gebaseerd op het behalen van een bepaald niveau, maar is eerder een pad waarop je onzichtbare banden vormt, vergelijkbaar met de banden in vechtsporten. Deze banden verrijken je leven, maken het aangenamer en authentieker en helpen je in de flow te komen. Ik begeleid mensen op deze reis, waar energetische verschuivingen plaatsvinden die hen een lichter gevoel geven. Chakra’s worden meer uitgelijnd, en mentaal ga je dieper in op zelfontdekking en het vormgeven van je droomleven. Het concept van chakra-uitlijning wordt wereldwijd gebruikt om balans te vinden en dieper contact te maken met jezelf.

Welke verschillende soorten retraites bied je aan en hoe verschillen ze van elkaar?

Bij Mallorca Soul bied ik twee hoofdtypen retraites aan: de grounding en de uplifting. Elk met unieke thema’s die gericht zijn op het leiden van een leven vol ziel. De activiteiten verschillen tussen de twee; de uplifting retreat richt zich meer op het verbinden met je hogere chakra’s door middel van creativiteit, met activiteiten zoals dans en kunsttherapie. De grounding retreats focussen op de lagere chakra’s, met aardende activiteiten zoals wandelen. De uitvoering van bijvoorbeeld de cacao-ceremonie verschilt aanzienlijk tussen de uplifting en de grounding retreat, passend bij de focus en doelstellingen van elk type retraite.

Soul Mallorca Woman Retreat-39

Welke rol speelt persoonlijke ontwikkeling in je retreats en hoe ondersteun je deelnemers in hun groeiproces?

Persoonlijke ontwikkeling staat centraal in mijn retraites. Tijdens de coachingsessies verdiep je je connectie met je ziel, wat leidt tot een verfrissend nieuw perspectief op jezelf. We doen verschillende oefeningen en bieden volop gelegenheid voor het stellen van vragen en het bespreken van jouw specifieke vraagstukken.

Kun je een bijzonder memorabel moment delen van een van je retreats?

Een bijzonder memorabel moment uit een retreat was toen Ans en haar dochter Patricia samen deelnamen om aan familieaangelegenheden te werken. Ans, die jaren terug van haar man scheidde en hem nooit meer had gezien, en Patricia, die recentelijk weer contact had met haar vader, ervoeren iets opmerkelijks.

Op de laatste dag kreeg Patricia een bericht van haar vader via WhatsApp. Hij schreef dat hij het hele weekend aan hen had gedacht en zich realiseerde hoezeer het gebrek aan vrede hem had beïnvloed, en dat hij graag dingen wilde rechtzetten, niet wetende dat ze aan dit thema werkten tijdens de retreat. Dit samenvallen gebeurde precies toen Ans besloot haar ex-man te vergeven. Dit moment benadrukt de kracht van energetisch werk en bewustzijn, de mogelijkheid om zonder verwachtingen veranderingen teweeg te brengen die het leven verrijken en verlichten. Sindsdien is de grootvader weer welkom bij familiegelegenheden, en de familie komt nu regelmatig samen, wat voor allen van grote waarde is. Dit is slechts een van de vele inspirerende verhalen die tijdens onze retraites ontstaan.

Hoe meet en evalueer je de impact van je retraites op de deelnemers?

Vaak gaat het om specifieke veranderingen die deelnemers in hun leven willen doorvoeren of oefeningen die ze willen toepassen, en die een transformerend effect hebben. Deelnemers delen regelmatig hun ervaringen via recensies en vertellen hoe de retraite hun leven heeft veranderd, bijvoorbeeld door middel van ansichtkaarten, brieven en WhatsAppberichten. Soms ontvang ik zelfs onverwacht een bos bloemen of andere geschenken thuis! Vele gasten uiten hun dankbaarheid op diverse manieren.

Er vinden zowel grote als kleine veranderingen plaats; mensen beginnen nieuwe ondernemingen of projecten, of maken subtiele aanpassingen zoals gezonder eten, meer evenwicht en rust vinden, leven in het moment en regelmatig mediteren. Sommigen zoeken gewoon de nabijheid van gelijkgestemden, houden van verdieping, spiritualiteit, mystieke momenten en willen er even tussenuit. Deze verlangens openen vaak nieuwe perspectieven in de omgang met vrienden, collega’s en binnen het gezin.

Naast de retraites bied ik een magazine-journal en een gratis WhatsAppgroep voor zelfstudie op afstand. Ik bied coaching op afstand aan met dit concept. Sommige deelnemers verlangen naar een langer traject, vaak na een 1-op-1 retraite, waardoor ik verbonden blijf totdat ze hun doelen hebben bereikt.

Hoe pas je je programma’s aan om te voldoen aan de veranderende behoeften en interesses van je deelnemers?

Wanneer klanten voor de derde keer deelnemen, bied ik hen nieuwe opdrachten aan om nog dieper in te gaan op hun ontwikkeling en vervolgstappen te zetten na de twee vaste retraites. Bovendien bied ik gepersonaliseerde retraites aan. Ik blijf mezelf voortdurend ontwikkelen en voeg alles wat ik leer toe aan de retraites.

Hoe zie je de toekomst van Mallorca Soul over 10 jaar en zijn er nieuwe programma’s of ideeën die je hoopt te implementeren?

Ik verzorg al 1-op-1 en gepersonaliseerde retraites, evenals retraites voor ondernemers, leidinggevenden en CEO’s. Door mijn uitgebreide corporate ervaring zie ik een markt die ik nog kan helpen, namelijk het integreren van bewust leven in hun bedrijfsvoering. Vragen zoals hoe je ervoor zorgt dat medewerkers zich echt betrokken voelen, hoe je ze inspireert om verantwoordelijkheid te nemen verder dan hun eigen taken, hoe je authenticiteit en kennis verkoopt in plaats van puur productgericht te zijn, en hoe je een positieve werksfeer creëert, zijn thema’s waarmee ik kan helpen. 

Ook zie ik mezelf grote bedrijfsretraites organiseren op mooie locaties op het eiland. Ik ga met de stroom mee en geniet momenteel van de aanvragen die binnenkomen. Ik geloof dat wat bij je past, naar je toe komt als je gefocust bent en bezig bent met je roeping. Ik kijk uit naar wat de toekomst brengt. 

Alles verandert voortdurend, dus het zal zeker een andere vorm aannemen in de komende 10 jaar! Voor nu ben ik tevreden met alles wat er vanuit mijn flow ontstaat!

Wat is de grootste uitdaging die je bent tegengekomen bij het organiseren van retraites en hoe heb je deze overwonnen?

In het begin voelde ik me vaak te veel betrokken, vanwege mijn empathische aard. Maar het ontwikkelen van compassie is de grootste groei geweest in het organiseren van retraites en het coachen van mijn cliënten.

Kun je een succesverhaal delen van een deelnemer die een significante verandering heeft ervaren?

Binnenkort bezoek ik Brazilië, waar ik Barbara zal ontmoeten, die 3 jaar geleden deelnam aan mijn retraite. Ze was afdelingshoofd/duurzaamheidsmanager met een team van 20 mensen bij een groot Nederlands bedrijf in Amsterdam. Tijdens de retraite besefte ze dat haar verhuizing naar Nederland voornamelijk was ingegeven door liefde voor haar ex en dat ze terugverlangde naar Brazilië. Ze wilde ook voor zichzelf beginnen. Normaal gesproken raad ik aan grote beslissingen goed te overwegen en minstens een maand te wachten na een retraite. Echter, ze belde me vastberaden op en zei dat ze de volgende dag ontslag zou nemen. Na een gesprek van een half uur begreep ik dat haar besluit doordacht was. Ze heeft inmiddels een boek geschreven en helpt mensen gezonder en duurzamer te leven. Ik verheug me op onze ontmoeting en ben benieuwd naar haar verhalen. Dit is slechts een van de vele inspirerende ervaringen.

Op welke manier draagt Mallorca Soul bij aan de lokale gemeenschap en duurzaamheid op Mallorca?

We beheren een eco-boerderij met 15.000 m² grond, vol planten en bomen, zonnepanelen en een eigen waterbron, waardoor we alle planten van water kunnen voorzien met ons eigen grondwater. Daarnaast organiseer ik regelmatig evenementen voor de gemeenschap.

Wat zou je adviseren aan iemand die overweegt deel te nemen aan een retraite, maar nog twijfelt?

Bij twijfel, zeker doen. Mijn retraites zijn heel toegankelijk.

Hoe kunnen geïnteresseerden zich inschrijven voor een retraite en wat zijn de stappen in het aanmeldproces?

Voor een gepersonaliseerde retraite is er eerst een intakegesprek, de vaste retraites kunnen direct geboekt worden.

Je retraites zijn in het Engels, hoe werkt dat met moeilijke materie, zoals mindset, emoties, waarden? Is dat niet gemakkelijker in iemands moedertaal?

Ja, ik woon op een internationaal eiland en Engels is de voertaal voor velen in Europa, en soms ontvang ik ook klanten uit Amerika. Het is enorm leerzaam om van andere culturen te leren en dat voegt een interessante dimensie toe. In een retraite vorig jaar had ik 5 vrouwen uit 5 verschillende landen, wat zeer verrijkende gesprekken opleverde. 

Ik vertaal al mijn materiaal naar de drie talen die ik vloeiend spreek: Nederlands, Duits en Engels. Zo is het goed mogelijk de juiste woorden te kiezen in je moedertaal en erover te spreken in het Engels. We gebruiken eenvoudige woorden, toegankelijk voor een breed publiek. Iedereen begrijpt elkaar en dat is waardevol; soms vertaal ik dingen, en dat is ook prima. Basis Engels is voldoende. Iedereen in de groep helpt elkaar; het zijn vrouwen die elke dag hun beste versie willen zijn. Zij kiezen voor een retraite om te leren, blokkades te overwinnen en hun licht nog helderder te laten schijnen!

Wil je nog iets extra’s toevoegen als laatste noot?

Als laatste noot wil ik graag iets extra’s toevoegen. Omdat ik het als mijn missie zie om levens positief te veranderen, heb ik een Journal en een magazine samengesteld. Deze zijn toegankelijk via mijn Instagram. Daarbij hoort ook een WhatsAppgroep. Op deze manier kun je geheel kosteloos toegang krijgen tot het Journal en een motiverende coachingsgroep op WhatsApp, waardoor ik je op afstand kan coachen. Het is een zelfhulpconcept dat echt effectief is!

Instagram groepen van Katja:

@mallorcasoulretreats
@katjaverbeekmillitz

Website

Mallorca Soul Retreats

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest