Interview met Henrie van Breathwork Compass

henrie-zondag-breathwork-compass

Inhoudsopgave retraite artikel

Wat inspireerde je om ademhalingscoach te worden en Breathwork Compass op te richten?

Mijn inspiratie om ademhalingscoach te worden en Breathwork Compass op te richten, ontstond tijdens een bijzondere week in Spanje. Tijdens mijn verblijf werd ik geconfronteerd met vrienden die leden onder hoge ontstekingswaarden: ze hadden last van zwellingen, ontstoken ogen en andere onverklaarbare klachten.

Op dat moment gaf ik al 5 jaar op hobbybasis ademwerk- en ijsbadsessies aan iedereen die het wilde ervaren. Mijn eigen ervaringen met ademwerk en een ijsbad, vooral tijdens een transformerende reis naar Wim Hof in Polen in 2019, hadden mij diepgaand beïnvloed.

Hoewel ik altijd al ondernemend ben en genoeg aan mijn hoofd heb, gaf het geven van deze sessies mij veel voldoening op hobbyniveau. Echter, tijdens die week in Spanje besloot ik dat het tijd was om mijn koers te verleggen. Ik wilde een groter aantal mensen helpen met ademwerk en hen de mogelijkheid bieden om ook een ijsbadworkshop te volgen.

Vanaf dat moment heb ik me volledig toegewijd aan het helpen van anderen met ademhalingsoefeningen, met als doel een positieve impact te hebben op hun fysieke en mentale welzijn.

Biochemische processen

Kun je uitleggen hoe ademhalingsoefeningen onze gezondheid, zowel fysiek als mentaal, kunnen beïnvloeden?

Ademhalingsoefeningen hebben een enorme invloed op onze fysieke- en mentale gezondheid. Op fysiek niveau helpen deze oefeningen bij het optimaliseren van de zuurstofopname in ons lichaam. Door bewust te ademen, kun je de longcapaciteit vergroten, de bloedcirculatie verbeteren en de efficiëntie (gasuitwisseling) van ons ademhalingssysteem verhogen. 

Daarnaast hebben ademhalingsoefeningen een directe invloed op ons autonome zenuwstelsel, dat verantwoordelijk is voor het reguleren van verschillende lichaamsfuncties, zoals de hartslag, bloeddruk en spijsvertering. Door bewust te ademen, kunnen we het evenwicht tussen het sympathische en parasympathische zenuwstelsel bevorderen, wat leidt tot een vermindering van stress, angst en spanning in het lichaam.

Op mentaal niveau kunnen ademhalingsoefeningen helpen bij het kalmeren van de geest en het verminderen van stres gerelateerde symptomen, zoals piekeren, prikkelbaarheid en slapeloosheid. Door regelmatig te oefenen, kunnen we onze focus verbeteren, onze emotionele veerkracht vergroten en een dieper gevoel van innerlijke rust en welzijn bereiken.

Hoe werkt ademwerk precies om meer energie en plezier in ons dagelijkse leven te brengen?

Ademwerk werkt op verschillende niveaus om meer energie en plezier in ons dagelijks leven te brengen. Ten eerste helpt bewust ademen bij het optimaliseren van de zuurstofopname in ons lichaam, wat essentieel is voor het genereren van energie. Doordat we onze cellen en organen van voldoende zuurstof voorzien, resulteert dat in een verhoogde vitaliteit en alertheid.

Daarnaast kan ademwerk helpen om spanningen en blokkades in het lichaam los te laten. Veel mensen houden onbewust spanning vast in hun lichaam, wat kan leiden tot vermoeidheid en een gebrek aan energie. Door ademhalingsoefeningen kunnen we deze spanningen loslaten en de energie in ons lichaam herstellen.

Bovendien heeft ademwerk een directe invloed op ons zenuwstelsel, met name op het parasympatische zenuwstelsel dat verantwoordelijk is voor rust, ontspanning en herstel. Door bewust te ademen, kunnen we het parasympatische zenuwstelsel activeren wat een gevoel van kalmte en welzijn geeft. Zo helpt dit om stress en spanning los te laten en meer plezier en vreugde te ervaren in ons dagelijks leven.

Ademwerk helpt ook om angstgevoelens te verminderen en een positieve stemming te bevorderen.

Breathwork - trauma releas

Op welke manier helpt een verbeterde zuurstofopname bij het bevorderen van een moeiteloze ademhaling?

Wanneer de zuurstofopname optimaal is, hoeven we minder en minder snel te ademen omdat ons lichaam voldoende zuurstof krijgt met elke ademhaling. Dit leidt tot een meer ontspannen ademhalingspatroon. Tegelijkertijd zorgt een goede balans tussen zuurstof en kooldioxide in ons bloed ervoor dat de gaswisseling efficiënt is. Hierdoor wordt ademen moeiteloos omdat ons lichaam minder inspanning hoeft te leveren om voldoende zuurstof binnen te krijgen en kooldioxide af te voeren.

Kun je een succesverhaal delen waarbij ademwerk iemands leven significant heeft veranderd?

In 2019 kwam Jaap bij mij om deel te nemen aan een ijsbad sessie. Op dat moment was ik net begonnen op hobbybasis en was mijn kennis over contra-indicaties nog beperkt. Jaap had ook niets verteld over zijn gezondheidstoestand. Na slechts één sessie was hij zo onder de indruk van de effecten van het ijsbad en het ademwerk dat hij diezelfde week nog drie keer in zijn vijver tussen de vissen ging zitten. Dit duurde drie weken, waarna de vissen uit de vijver moesten worden gehaald. Een maand later besloot Jaap de vijver om te bouwen tot een dompelbad. Inmiddels 2 jaar later gebruikt hij bijna geen medicijnen meer.

Het is essentieel om te begrijpen dat ademwerk geen vervanging is voor psychologische of medische behandelingen. In sommige situaties is het belangrijk om eerst toestemming te vragen aan jouw behandelend huisarts. Er zijn momenten dat ik dat ook vraag als mensen een coachingstraject willen starten.

ijsbaden - veiligheid staat voorop

Hoe kan ademwerk helpen bij de overgang van een staat van stress naar rust?

Door bewust te ademen en te focussen op de ademhaling kunnen we het parasympatische zenuwstelsel activeren. Dit deel van ons autonome zenuwstelsel staat bekend als het ‘rust- en herstelsysteem’ en helpt bij het verminderen van stress en het bevorderen van ontspanning.

Dat kunnen we doen door bijvoorbeeld het vertragen van de ademhaling: Wanneer we gestrest zijn, ademen we vaak snel en oppervlakkig. Dit draagt bij aan gevoelens van spanning en angst. Door bewust te ademen en onze ademhaling te vertragen, kunnen we de activiteit van het sympathische zenuwstelsel verminderen en een gevoel van kalmte en rust bevorderen.

Soms kan het effectief zijn om een interventie toe te passen waarbij het lichaam kortstondig in een stresstoestand wordt gebracht door een ademhalingsoefening die veel zuurstof in het lichaam brengt. Vervolgens houd je de adem vast met lege longen en ervaar je de rust doordat het CO2-niveau in je lichaam extreem verhoogd.

Wat is het grootste misverstand over onze ademhaling die je graag zou willen ophelderen?

Het grootste misverstand over onze ademhaling is dat het draait om het verhogen van de zuurstofinname, terwijl het in werkelijkheid gaat om het optimaliseren van de gasuitwisseling in de longen door een juist niveau van CO2 in het lichaam te handhaven. En dat kunnen we doen door juist minder te ademen.

ijsbad workshop breathwork compass

Kun je een eenvoudige ademhalingsoefening beschrijven die mensen kunnen doen om hun dag te beginnen met meer energie?

Deze ademhalingsoefening helpt om je lichaam te voorzien van verse zuurstof en kan je energieker en alerter maken voor de dag die voor je ligt. Experimenteer met deze oefening en pas deze aan naar jouw behoeften en comfortniveau.

 1. Ga comfortabel zitten of liggen in een ontspannen positie, met je rug recht en je handen rustend op je knieën of in je schoot.
 2. Sluit je ogen en breng je aandacht naar je ademhaling. Merk op hoe je ademt zonder er iets aan te veranderen.
 3. Begin langzaam en diep in te ademen door je neus, waarbij eerst je buik, en dan je borst en ribbenkast uitbreidt terwijl je de lucht naar binnen trekt. Tel rustig tot vier terwijl je inademt.
 4. Houd de adem een paar seconden vast op het hoogste punt van de inademing.
 5. Adem vervolgens langzaam uit door je mond, waarbij je je buik, borst en ribbenkast geleidelijk laat leeglopen. Tel weer rustig tot vier terwijl je uitademt.
 6. Herhaal deze cyclus van langzaam en diep inademen gevolgd door een korte pauze en langzaam uitademen, gedurende 5 tot 10 keer, afhankelijk van je comfortniveau.
 7. Terwijl je de oefening uitvoert, richt je je aandacht op het gevoel van de lucht die in en uit je lichaam stroomt, en op de kalmerende en verfrissende sensaties die het met zich meebrengt.

Hoe integreer je jouw motto, “Adem weer vrij en moeiteloos”, in je coaching sessies?

In mijn coaching sessies integreer ik mijn motto “Adem weer vrij en moeiteloos” op verschillende manieren om mijn cliënten te ondersteunen bij het bereiken van een gezonde ademhaling en algeheel welzijn:

 1. Bewustwording: Ik help mijn cliënten om bewust te worden van hun ademhaling en eventuele spanningen of beperkingen die ze ervaren. Door middel van simpele ademhalingsbewustzijnsoefeningen leren ze hun ademhaling te observeren en te begrijpen hoe deze hun lichaam en geest beïnvloedt.
 2. Ademhalingstechnieken: Ik leer mijn cliënten verschillende ademhalingstechnieken die hen kunnen helpen om stress te verminderen, spanning los te laten en een diepere en meer ontspannen ademhaling te cultiveren. Alleen in de rust kan heling en herstel plaatsvinden!
 3. Integratie in het dagelijks leven: Ik moedig mijn cliënten aan om de ademhalingstechnieken die ze tijdens de sessies leren te integreren in hun dagelijks leven. Dit kan inhouden dat ze bewust ademen tijdens momenten van stress of spanning, of dat ze regelmatig ademhalingsoefeningen doen om hun algehele welzijn te ondersteunen.
 4. Empowerment: Ik ondersteun mijn cliënten bij het ontwikkelen van zelfvertrouwen en eigenaarschap over hun ademhaling. Door hen te leren hoe ze hun ademhaling kunnen beheersen en gebruiken als een instrument voor ontspanning en vitaliteit, help ik hen om zich krachtiger en veerkrachtiger te voelen in hun dagelijks leven.

Welke verschillende ademhalingstechnieken gebruik je in je praktijk en hoe bepaal je welke het beste is voor een cliënt?

Ik ga hier niet alle technieken beschrijven die ik inzet. Om te bepalen welke techniek het beste is voor een cliënt test ik hun huidige ademhalingspatronen, gezondheidstoestand en individuele doelen. Ik houd rekening met factoren zoals ademhalingsfrequentie, diepte van de ademhaling, stressniveaus en eventuele specifieke behoeften of voorkeuren van de cliënt. Op basis van deze informatie kan ik de meest geschikte ademhalingstechniek selecteren die het beste aansluit bij hun behoeften en hen helpt hun doelen te bereiken.

ademcoach

Kun je het belang van een gepersonaliseerde benadering in ademwerk uitleggen?

Een gepersonaliseerde benadering in ademwerk is van essentieel belang omdat elke persoon uniek is en verschillende behoeften, doelen en gezondheidsomstandigheden heeft. Door ademwerk te benaderen met een gepersonaliseerde aanpak, kunnen we beter inspelen op de specifieke behoeften en omstandigheden van elke individuele cliënt.

Hoe meet je de vooruitgang of het succes van je cliënten in ademwerk?

Het meten van de vooruitgang of het succes van cliënten in ademwerk kan op verschillende manieren worden gedaan, enkele daarvan zijn:

Observatie: Door het observeren van het lichaam van de client. De lichaamshouding, ademhalingstechniek en -patronen van de cliënt tijdens ademhalingssessies kunnen we veranderingen opmerken, zoals een verbeterde diepte, regelmaat en ontspanning van de ademhaling.

Evalueren: Regelmatige gesprekken met de cliënt bieden de gelegenheid om subjectieve ervaringen, verbeteringen en eventuele uitdagingen te bespreken. Door open communicatie kunnen we inzicht krijgen in hoe de cliënt de ademhalingsoefeningen ervaart en welke effecten ze hebben op hun welzijn.

Testen: Sommige aspecten van de ademhaling, zoals longcapaciteit of ademhalingsfrequentie, kunnen worden gemeten met specifieke tests of meetinstrumenten. Door regelmatig tests uit te voeren, kunnen we objectieve metingen krijgen van de fysieke veranderingen en vooruitgang van de cliënt.

Voelen van het middenrif, de belangrijkste ademhalingsspier: Een soepel middenrif is essentieel voor een gezonde ademhaling. Door de cliënt te begeleiden bij het voelen en masseren van het middenrif, kunnen we de vooruitgang aflezen.

Door deze verschillende benaderingen te combineren, kunnen we een uitgebreid beeld krijgen van de vooruitgang en het succes van onze cliënten in ademwerk, zowel op fysiek als op mentaal niveau.

Op welke manier blijf je zelf op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen en onderzoeken in het veld van ademwerk?

Het is opmerkelijk hoeveel we nog moeten ontdekken over de complexiteit van onze ademhaling en hoe deze ons welzijn beïnvloedt. Ik ben lid van een netwerk van ademcoaches waardoor ik op de hoogte blijf van de laatste ontwikkelingen op het gebied van ademhaling. Maar ook kennis en ervaringen delen met collega’s is daar een onderdeel van. Dit bevordert niet alleen mijn eigen professionele groei, maar draagt ook bij aan de vooruitgang van het vakgebied als geheel. Het is belangrijk om open te staan voor nieuwe inzichten en onderzoeken, omdat dit mij helpt om mijn benaderingen en technieken te verbeteren en nog effectiever te maken in het helpen van mijn cliënten.

Hoe belangrijk is het bewustzijn van de ademhaling in het algemeen welzijn en stressmanagement?

Onze ademhaling reageert automatisch op stressvolle situaties door sneller en oppervlakkiger te worden. Die triggers zijn overal. Dat kan het lawaai van de buurman zijn bijvoorbeeld.

Door ons bewust te worden van deze veranderingen en te leren hoe we onze ademhaling kunnen beheersen en kalmeren, kunnen we effectiever omgaan met stress en spanning.

Onze ademhaling heeft ook invloed op onze emoties. Door bewust te ademen kunnen we onze emotionele reacties beïnvloeden en kalmeren, waardoor we meer veerkrachtig worden en beter in staat zijn om met uitdagende situaties om te gaan.

Kun je een voorbeeld geven van hoe ademwerk kan helpen bij fysieke prestaties of sport?

Stel je voor dat een sporter zich voorbereidt op een hardloopwedstrijd. Door middel van de neusademhaling kan de sporter leren om de gaswisseling tijdens het sporten te optimaliseren, waardoor hij of zij meer zuurstof naar de spieren kan brengen en vermoeidheid kan verminderen. Daarnaast is het voor een sporter belangrijk om snel te kunnen herstellen. 

Tijdens de wedstrijd kan de sporter zijn of haar ademhaling controleren om rustig te blijven en de hartslag onder controle te houden, zelfs bij intensieve inspanningen. Dit kan helpen om de prestaties te verbeteren en de kans op blessures te verminderen.

Bovendien kan ademwerk ook worden gebruikt om de focus en mentale veerkracht te vergroten, wat essentieel is voor het behalen van topprestaties in de sport. 

Wat zijn de grootste uitdagingen die je tegenkomt in je werk als ademhalingscoach?

Als ademhalingscoach kom ik op dit moment verschillende uitdagingen tegen in mijn werk, waaronder:

 1. Weerstand voor oefeningen: Sommige cliënten kunnen weerstand ervaren tegen het uitvoeren van ademhalingsoefeningen, vooral als ze niet vertrouwd zijn met de technieken of als ze moeite hebben om hun ademhaling te veranderen. Het overwinnen van deze weerstand en het creëren van een openheid voor het proberen van nieuwe benaderingen kan een uitdaging zijn. Mijn uitgangspunt is wel dat oefeningen leuk en laagdrempelig moeten zijn. Anders wordt het moeilijk om ze in het dagelijks leven te integreren.
 2. Medische complicaties: Sommige cliënten kunnen medische complicaties hebben die van invloed zijn op hun ademhaling of die bepaalde ademhalingstechnieken kunnen beïnvloeden. Het is belangrijk om voorzichtig te werk te gaan en de gezondheidstoestand van de cliënt volledig te begrijpen voordat we oefeningen aanbevelen of uitvoeren.
 3. Motivatie: Het behouden van motivatie kan een uitdaging zijn, vooral als cliënten moeite hebben om consistent te blijven met ademhalingsoefeningen of als ze niet onmiddellijk de voordelen ervaren. Het is belangrijk om een ondersteunende en stimulerende omgeving te creëren en cliënten aan te moedigen om hun voortgang en successen te erkennen, zelfs als ze klein lijken.

Hoe ziet een typische ademwerk sessie eruit en hoelang duurt deze gemiddeld?

Een ademwerksessie begint met een evaluatie van de huidige ademhalingspatronen en de specifieke behoeften van de cliënt. 

Vervolgens kunnen er ademhalingstests worden uitgevoerd om de ademhaling te beoordelen. Dit helpt mij om een beter inzicht te krijgen in de ademhalingsvoortgang van de cliënt.

Afhankelijk van het traject introduceer ik nieuwe ademhalingstechnieken of -theorieën die relevant zijn voor de behoeften van de cliënt. Dit kan worden ondersteund door het delen van nieuwe inzichten of onderzoek op het gebied van ademwerk.

De formele ademhalingstechnieken zijn die tijdens de sessie worden geleerd, of informele oefeningen die de cliënt in zijn dagelijks leven kan integreren. begeleid de cliënt bij het correct uitvoeren van de oefeningen en het bewust worden van hun ademhaling.

Over het algemeen duurt een typische ademwerksessie tussen de 60 en 90 minuten, maar de duur kan variëren afhankelijk van de behoeften en doelen van de cliënt.

Welke adviezen zou je geven aan iemand die net begint met ademwerk?

Voor iemand die net begint met ademwerk, zijn hier enkele adviezen:

 1. Begin langzaam: Neem de tijd om te wennen aan nieuwe ademhalingstechnieken en luister naar je lichaam. Forceer niets en neem pauzes indien nodig. Houd het zacht en soepel.
 2. Wees geduldig: Ademwerk is een proces dat tijd kost om te leren en te integreren. Verwacht niet meteen grote veranderingen, maar blijf consistent en volhardend.
 3. Wees open-minded: Sta open voor nieuwe ervaringen en benaderingen van ademwerk. Experimenteer met verschillende technieken en ontdek wat het beste voor jou werkt.
 4. Luister naar je lichaam: Leer de signalen van je lichaam te herkennen tijdens ademwerk. Als iets niet goed aanvoelt, pas dan je techniek aan of stop tijdelijk.
 5. Zoek ondersteuning: Zoek naar een ervaren ademcoach of ademhalingsgemeenschap waar je vragen kunt stellen en ondersteuning kunt krijgen tijdens je ademwerk-reis.
 6. Blijf consistent: Maak ademwerk een regelmatige gewoonte in je dagelijks leven. Net zoals bij elke vaardigheid, verbeter je met consistentie.
 7. Blijf nieuwsgierig: Blijf leren en ontdekken. Er is altijd meer te leren over ademwerk en hoe het je kan helpen je welzijn te verbeteren.
 8. Verdiep je ook in wat een ademhalingsoefening met jouw lichaam doet. Sommige oefeningen zoals bijvoorbeeld de Wim Hof Methode moet je niet elke dag doen. Of zelfs meerdere keren per dag. Je put je lichaam (nieren) op den duur uit in plaats van dat het je helpt. Deze methode is perfect om als interventie in te zetten. Dan is het supersterk!

Tot slot, wat zijn je toekomstplannen voor Breathwork Compass en jezelf als ademhalingscoach?

Mijn toekomstplannen voor Breathwork Compass en mezelf als ademhalingscoach zijn veelbelovend en vol energie.

Ten eerste zal mijn beschikbaarheid voor 1-op-1 sessies beperkt blijven, omdat ik me meer wil richten op het bereiken van een groter publiek en het delen van mijn kennis en ervaring op bredere schaal.

Binnenkort zal de onlinetraining voor stressrelease op het werk gelanceerd worden. Deze training zal mensen voorzien van praktische tools en technieken om stress op de werkplek effectief te beheren en te verminderen.

Deze zomer kun je deelnemen aan een aantal dag evenementen gericht op ademhaling en ijsbaden. Deze evenementen zullen ook elementen van tantra en wildplukken bevatten, waardoor een holistische benadering van welzijn wordt geboden.

Daarnaast is er een grote kans dat de eerste Breathwork Compass Zeilweek plaats zal vinden in het najaar. Tijdens deze zeilweek kunnen deelnemers genieten van zeilen onder de Spaanse zon en tegelijkertijd profiteren van ademwerk op een veilige en ondersteunende manier.

Kortom, ik kijk ernaar uit om Breathwork Compass verder te laten groeien en meer mensen te helpen bij het bereiken van een gezonder en gelukkiger leven door middel van ademwerk en aanverwante activiteiten.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest